Najlepsze rodzaje materiałów na blaty kuchenne

Czy istnieje uniwersalny materiał, który można dopasować do każdego rodzaju kuchni, który spodoba się wszystkim użytkownikom, jest niedrogi i wytrzyma próbę czasu? Obecnie nie ma takiego materiału, ale jest bardzo duża różnorodność, co pozwala wybrać materiał, który najlepiej odpowiada naszym potrzebom.

Wychodzimy z założenia, że każda kuchnia jest inna, choć istnieją trzy aspekty, które są wspólne dla wszystkich z nich i zalecamy, aby wziąć pod uwagę poniższe aspekty przed wyborem materiału:

Estetyka: należy wziąć pod uwagę, czy na zmianę ma wpływ przemijająca moda, czy własny gust.
Trwałość: zaleca się wybór materiałów odpornych, ponieważ będą one intensywnie użytkowane na co dzień.
Funkcjonalność: blat musi być wygodny i funkcjonalny.

Oto lista najlepszych materiałów na blaty kuchenne, które spełniają te trzy podstawowe funkcje.

1. Blaty granitowe

Jest to jedna z najdroższych opcji na rynku i nie jest bardzo powszechna w użyciu w kuchni, ale zapewnia klasę, elegancję i charakterystyczny połysk. Ten rodzaj blatów wyróżnia się twardością, kolorystyką i pięknym materiałem o nieregularnych kształtach. Granit charakteryzuje się tym, że jest materiałem twardym i odpornym na wysokie temperatury panujące w kuchni, pozwala również na polerowanie powierzchni, dzięki czemu nie traci ona swojego naturalnego połysku. Dowiedz się więcej o blatach kuchennych z granitu: https://www.alegazeta.pl/jakie-zalety-posiada-blat-kuchenny-z-granitu/

2. Blaty drewniane

Idealny blat, jeśli szukasz wiejskiego lub antycznego akcentu dla swojego domu. Istnieje wiele rodzajów drewna, które mogą być stosowane do blatów kuchennych, takich jak dąb, orzech, buk lub bambus, które mogą być lite lub fornirowane w zależności od zastosowania i budżetu. Drewno jest stosunkowo łatwe do zarysowania, dlatego należy zachować ostrożność podczas krojenia żywności bezpośrednio na jego powierzchni. Ponadto, nie zaleca się pozostawiania gorących pojemników bezpośrednio na nim, lepiej jest użyć odpowiednich płyt lub podpór.

3. Blaty z płyty wiórowej lub laminatu

Ten rodzaj blatu otwiera ogromny zakres możliwości, można zdecydować się na imitację drewna, kamienia, lub wymyślić własny kreatywny projekt. Blaty laminowane wykonane są z płyty wiórowej, a powierzchnia pokryta jest sztucznym arkuszem, co pozwala na zastosowanie dowolnej opcji projektowej na nim, są one ekonomiczną i funkcjonalną opcją, ale nie mają dobrej odporności na ciepło i muszą być czyszczone codziennie, aby przedłużyć ich żywotność.

4. Blaty ze stali nierdzewnej

Prawdopodobnie widziałeś nieskazitelnie czyste kuchnie ze stali nierdzewnej w filmach i zastanawiałeś się, jak wyglądałyby one w Twojej kuchni. Ten rodzaj materiału od lat przeżywa wzrost popularności w gospodarstwach domowych. Mogą one być wykonane na wymiar do kuchni i ze wszystkimi zintegrowanymi elementami, takimi jak zlewozmywak, płyta grzewcza i wiele innych. Pozwalają na zastosowanie różnych rodzajów wykończenia i charakteryzują się wyjątkową trwałością. Jeśli szukasz industrialnego akcentu do swojej kuchni, blaty ze stali nierdzewnej są najlepszą opcją. Są one również odporne na wysokie temperatury i bardzo łatwe do czyszczenia. Niektóre z niewielu minusów tej opcji są takie, że są one „łatwe” do zarysowania i że brud jest szybko zauważalny.

Lajki:
0 0
Wyświetlenia:
25

Komentarze wyłączone